Az EFOP 1.3.7.-17.-2017—00112 pályázati azonosító számú és a „Közösségfejlesztés az Újfehértói Esperesi kerületben” című projekt keretein belül tábor szerveződött Mátraverebély Szentkútra teljes ellátással. A gyerekek utazása autóbusszal történt.

A résztvevők, a munkájukkal kiemelkedő, vagy (és) hátrányos helyzetű, nevelőszülős diákok: 44 fő és 6 pedagógus kísérő (5 tanár + 1 lelki vezető).

Az első napon Újfehértóról az Oltalom Iskola parkolójából indulta busz 8:00 órakor. Úti cél a szállás elfoglalása előtt Kékestető. Mátraházától gyalogosan, a déli sípályán haladva  közelítette meg a csapat hazánk legmagasabb hegycsúcsát. A bátrabbak a TV toronyba is bemehettek és igazi, teljeskörű panorámában gyönyörködhettek. A hegyről már autóbusszal utaztak a gyerekek tovább Mátraverebély Szentkútra, a zarándokszállásra. A vacsora után a kegytemplomban Paraklisz (könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához) végzésére volt lehetőség. Este megalakultak a kiscsoportok. 6 szoba diákjai a 6 pedagógus vezetésével különböző színes karszalagokat kapotak és a későbbiekben így hajtottak végre feladatokat és készültek a tábor záró műsorra. Az est hátralévő részében jó hangulatú zenés, táncos mulattságot rendeztek a gyerekeknek.

A második napon a délelőtt folyamán az ének és a kézművesség volt a meghatározó. A különböző korosztályokat (4-8 osztályosok) figyelembe véve voltak egyszerűbb és bonyolultabb technikák. Rendelkezésükre állt többféle színű gyöngy, melynek köszönhetően elkészíthették a saját ízlésüknek megfelelő pillangót szitakötőt. Nagy felületű köveket is festettek akrill festékkel, illetve vastag fonalból karkötők készíthettek makramé technikával.

Az ebéd után kirándulásra indultak a diákok a Mátra Múzeumba Gyöngyösre. A természettudományi kiállításon a mamut csontvázat is láthatták.  Este pedig a Szentkúi remetebarlangba és a Mária forráshoz lehetett rövid túrát tenni. Azok, akik nem túráztak, kézműveskedhettek. Ezek után gyümölcsöt (sárga-és görögdinnye, barack) fogyaszthattak a gyerekek, majd szabad program következett. Foci, ping-pong, tollas várta a fiatalságot. Sötétedés után a Holdfogyatkozást csodálhatták meg.

A harmadik napon a Gyöngyös – Sástói Oxigén Adrenalin Parkba töltöttek egy egész napot, kipróbálva a kötélpályát, vizen futást, íjászatot, kötöttpályás autó hajtást, függőhidat. Nagy élményekkel tértek a szállásra a gyerekek. Este 20:00 órától táborzáró fesztivált tartottak. Minden kiscsoport előadta a kis produkcióját, végül nagy közös énekléssel zárult a jó hangulatú bemutató.

A negyedik napon reggeli után a csomagok kipakolása a buszba. Ebédig rendelkezésre álló két órában a kegytárgyboltban lehetett ajándékot vásárolni és a forrástól lehetett vizet hozni. Ebéd után a haza felé még útba ejtették a világörökség részeként nyilvántartott Hollókő települést. Délután 6 óra körül érkezett meg az autóbusz az iskola parkolójába.

 

Összegezve a szülők, gyermekek véleménye alapján egy tartalmas és maradandó élményeket adó négy napot töltöttünk el együtt.

                                                                                              Bodnárné Nyíri Andrea

                                                                                              Szakmai vezető

Pin It on Pinterest

Share This