Szent Tivadar ünnepéhez kapcsolódóan koliba készítés és annak megáldása volt az óvodánkban. Egyházunk, itt a böjti időszak elején emlékeztetni akar minket a mennyország édességére, így örvendezteti meg a híveket ezzel a böjti étellel, melynek alapja a főtt búza, melyet összekeverünk mindenféle aszalt gyümölcsökkel.

A koliba eredete a IV. századra nyúlik vissza, amikor nagyböjt első szombatján Tiró Szent Tivadar nagyvértanúnak a kolibával kapcsolatos csodájára emlékezik a görögkatolikus egyház. Hitehagyó Julianosz császár, amikor átvette a birodalom irányítását, és Krisztustól elpártolva bálványimádásra adta a fejét, akkor jelentős keresztényüldözés kezdődött. A császár nemcsak nyíltan, hanem alattomosan is igyekezett megakadályozni a keresztények számának gyarapodását azzal, hogy titokban szennyezte be őket. Ezért, miután megfigyelte, hogy a keresztények nagyböjt első hetében még a szokásosnál is jobban Istennek szentelik magukat, a város kormányzójának azt adta parancsba, hogy a szokás szerint árusított élelmiszert a köztérről vegyék el, és pogány állatáldozat vérével meghintett élelmet tegyenek a helyére, hogy azt vásárolják meg a keresztények, és a megtisztulásra törekedve, így beszennyeződjenek.

Ekkor Szent Tivadarnak látomása volt, elment a város főpüspökéhez, Eudoxioszhoz, és ezeket mondta: „Kelj föl minél gyorsabban, s gyűjtsd össze Krisztus nyáját, és határozottan rendeld el, hogy senki semmit se vegyen a piacról, mert az istentelen császár ott mindent tisztátalanná tett az áldozati állatok vérével!” Zavarba jött, és megkérdezte: „De hogyan tehetnék meg azok, akiknek otthon semmijük nincsen, hogy nem vásárolnak a piacon kirakott áruból?” A szent erre azt mondta: „Kolibával csillapítsák éhségüket!” Azt viszont továbbra is kétségek gyötörték, mert nem tudta, hogy mi az. Miután megkérdezte, hogy egyáltalán mi is ez a koliba, Szent Tivadar így felelt neki: „Főtt gabona”

Ennek az emlékére készítették el óvodásaink ezt az édességet, melyre ezután Dr. Sivadó Csaba atya kérte Isten áldását. Segítség lehet ez mindazoknak akik a böjt futását komolyabban, Isten segítségével akarják végigjárni.

Pin It on Pinterest

Share This