2010-ben az országgyűlés egyhangú döntésével június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává tette, ugyanis 104 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a trianoni békediktátumot, amelynek következtében több mint hárommillió magyar került nemzeti kisebbségi sorba a hazánkkal szomszédos országokban.

A szétszakított magyarság összetartozásának jelképe lett ez a nap. Kifejezése annak, hogy bár mérhetetlenül sokat vesztettünk Trianonban, de el nem vesztünk, anyaországi és határon túli magyarok „egy vérből valók vagyunk”.

Iskolánkban a 8. osztály tanulói rádiós műsorral idézték meg a 104 évvel ezelőtti eseményeket; a nemzet mérhetetlen fájdalma, kétségbeesése szólt a versekből, dalokból, amelyeket a gyerekek tolmácsolásában hallhattunk. A műsoruk üzenete az emlékezés mellett a magyarság jövőjébe vetett hit, és a szétszakítottságban is összekapaszkodni tudás fontossága volt.

Köszönjük a gyerekeknek és felkészítőjüknek, Papp Erzsébet tanárnőnek, hogy közreműködésükkel az Oltalom Iskola tanulói méltó módon ünnepelhették meg a nemzeti összetartozás napját.

A műsorban szerepeltek: Katona György, Kocsis Ferenc, Szántó Levente, Barabás Balázs, Kriston Bálint, Szabó László, Majoros Maja Hanna, Bige Bora, Zámbó Kinga, Sinka Zsanett, Megyesi Kamilla Petra, Boros Csaba és Petrus László

Pin It on Pinterest

Share This